PARTNER VŠECH POCTIVÝCH ZEMĚDĚLCŮ

Máslo, supermarkety aneb pořád to nechápu

Máslo, supermarkety aneb pořád to nechápu

O víkendu nám došlo máslo. Jsme jeho tradiční spotřebitelé a kupujeme výhradně to české. Proč? Jiné nám prostě tolik nechutná. Asi by bylo na místě specifikovat trochu blíže „jiné“. Mám tím na mysli jiné, to levnější, které zpravidla bývá z Polska, Belgie či Německa. Většinou bývá na výběr ze třech a více nabídek různých másel. Nepočítám tedy ta vylepšená, speciální, jako je francouzské solené, nebo s bylinkami. Zastavte se před regálem s máslem a sledujte. Suverénně na celé čáře je nejdražší máslo to naše české. Jeho cena je v průměru 42 Kč (nepočítám akce) a není žádnou výjimkou, že stojí i 48 Kč. To mě rozum nebere. Jak může české máslo být dražší než to Belgické? Vždyť putuje téměř 1 000 km, než se dostane k nám. Jak může být levnější máslo z Německa, když výkupní ceny mléka jsou v Německu vyšší, než jsou u nás? Otázkou také zůstává, jak celkově s cenami zatočí ukončení kvót na mléko v rámci EU pro ČR. Často ceny ovlivňuje více politikaření než potřeby trhu, bohužel. Zpět k máslu. Na Slovensku můžete koupit tzv. máslo tři čtvrtě procentní. Znamená to, že pouze z tří čtvrtiny je složené z mléčného tuku, zbytek doplní tuk rostlinný. Podobně je to u náš se šlehačkou. Přesto, že šlehačka u nás obsahuje rostlinný tuk, může být označována jako šlehačka. „Pokrokoví“ byli už i naši předci, kteří do másla přidávali margarín. Nedělali to však kvůli lepší roztíratelnosti, ale šidili tak zákazníky. Dokonce samotný margarín přebalovali do obalů od másla. Tak nevím, zda jsme na tom líp, když přebalujeme máslo za máslo a pomyslně tak mateme spotřebitele pouze o zemi původu. Stále tedy i s novelou zákona o potravinách nemáme garanci, že CZ v oválu vypovídá o zemi původu. Bude-li zpracovatel aktivní, může dobrovolně označit, že takové máslo je původně z Polska, ale zabaleno bylo u nás. Vsadím se (jako že to nedělám) o kostku másla, že si tohle na žádném obalu nepřečteme!

Zpět


Webing.cz - webhosting, webdesign Infotip.cz - informaèní a vyhledávací server
Copyright © 2014 - 2020 RAK PA