PARTNER VŠECH POCTIVÝCH ZEMĚDĚLCŮ

Potraviny jako zaklínadlo

Jídlo a potraviny jako zaklínadlo

 

Potraviny jsou skloňovány ve všech možných pádech. Jsou zakazovány, jsou doporučovány. Vědci je zkoumají a všechny možné závěry pak publikují a ty čtenáři, vyber si. Pořady o hubnutí, pořady o vaření. Margaríny a jejich kampaně na zdraví prospěšné látky. Lehce roztíratelné tuky, „nadupané“ vitamíny. Cpou se už do školek a jiných dětských zařízení. Margarín přitom historicky vznikl v době válečné jako náhražka za máslo. Slyšíte ten rozdíl, náhražka. Máslo, sádlo, všechno špatně. Druhý výklad je, lepší trocha másla než jakákoliv náhražka. Jakpak si pak má čtenář vybrat?  Olej je nejlepší olivový a pouze panenský. To nám tloukli do hlavy téměř před dvaceti lety. Teď, a není to tak dlouho, co jsem četla, že je nejlepší ten řepkový. To samé s mlékem. Učili nás, že mléko je zdroj vitamínů a vápníku. Jiní by vás po tomto doporučení nejraději ukamenovali. Jedná se o potravinu, která zahleňuje organismus, je původcem alergií. Byl publikován velmi zajímavý článek, ve kterém dokazovali, že zahleňuje pouze mléko v krabicích. Mléko musí být upraveno tak, aby v té krabici vydrželo klidně půl roku. Podle vědců právě tato úprava způsobuje, že organismus zahleňuje.

Další doporučení jsou ohledně masa. Červené špatné, vepřové je tučné. Doporučováno je maso drůbeží a pak ryby. No nevím, kuřata rostou v rekordně rychlém čase. Ta z nejistých zdrojů mohou být plná antibiotik. Ptám se tedy, o kolik je tento druh masa zdravější než kousek vepřového? Nesouvisí to spíše s tím, že jíme stejně, možná víc, ale méně se pohybujeme? Naši předkové měli automaticky zařazeny dny bez masa. Chodili více pěšky, víc fyzicky pracovali. Neměli mobilní telefony, neměli dálková ovládaní od televizí ani od vrat.

Podléháme tlaku, mediální masáži a zapomínáme na selský rozum. Možná jsme zapomněli, jak má co správně chutnat. Vše chceme dokonalé. Lehce roztíratelné, lehké, dietní. Nedávno mne pobavila v reklamě čokoláda na hubnutí. Nic není zadarmo. Kvalitní potraviny také nejsou zadarmo. Nebojte se informovat o složení a o původu. Myslíte, že by si Francouz ve Francii koupil český sýr nebo jogurt? Ano, Francie je země sýrů, Maďarsko papriky, nic proti specialitám. Přesto buďme hrdí na české zemědělce a naše tradiční potraviny, i když se nemůžou jmenovat třeba pomazánkové máslo... Nikdy nebude nic stoprocentní, a proto přejeme všem, aby měli onen selský rozum i při výběru potravin. Jezte vše, co Vám chutná. V rozumné míře a bez módních diktátů. 

Zpět


Webing.cz - webhosting, webdesign Infotip.cz - informaèní a vyhledávací server
Copyright © 2014 - 2020 RAK PA