PARTNER VŠECH POCTIVÝCH ZEMĚDĚLCŮ

Problémy se značením potravin

Problémy s potravinami

Naše Regionální agrární komora Pardubického kraje v minulosti pořádala několik tiskových konferencí, na kterých jsme stále dokola zdůrazňovali, že u nás (rozuměj v ČR) není něco v pořádku. Párky bez masa, sýry bez mléka, máslo co není máslo. Zahraniční jogurty, které pod stejnou značkou mají jiné složení u nás a jiné pro západní trh. Čínský česnek, který je vydáván za český. Dioxiny v mase. Posypová sůl v potravinách z Polska. České hovězí, které je vlastně německé. Studujeme etikety, často s pomocí silné optiky a stále nejsme o moc moudřejší. Rozčiluje mě široká nabídka másla v regálech našich supermarketů. Pochází z Belgie, Německa, Polska za dostupnější peníz, než je to naše české „máslíčko“. Chodím po obchodě a demonstrativně před nakupujícími pokládám cizí zboží zpět s hlasitým komentářem typu: „ať si to sami snědí“ a do košíku pokládám naše máslo za hříšný peníz. Mám ze sebe radost a připadám si hrdá minimálně jako Francouzka či Němka. Oba národy jsou známé tím, že odjakživa preferují především své domácí výrobky.

Situace u nás se ale polehounku také mění. Proto jsme na Chrudimsku koncem minulého roku uspořádali další tiskovou konferenci na téma: „Kvalita potravin a potravinová soběstačnost aneb poznáte vůbec české potraviny?“ Z celkem malého počtu kontrolních nákupů jsme zjistili, že nepoznáme. Na přední straně balíčku masa kousku roštěnky za 350 Kč! se vyjímala etiketa lákající na maso z českého chovu s trikolorou v našich barvách. Většinu zákazníků asi už pak nenapadne balíček otáčet a ověřovat skutečnosti. Jen díky tomu, že se jednalo o hovězí (dáno zákonem přesné značení kvůli BSE - nemoc šílených krav) jsme se mohli dočíst, že se zvíře narodilo v Německu, tam také vyrostlo a bylo poraženo. Maso stačilo zabalit u nás a vznikl automaticky nárok na označení CZ v oválu. Přesto jsem to považovala za klamavou reklamu a podali jsme podnět na SZPI. Výsledek? Prý se jednalo o chybu. Etikety s trikolorou se dostaly na balíčky s masem evidentně z německých chovů jak jinak, než omylem.  Je to známka toho, že čeští zákazníci začínají také preferovat naše potraviny a to je moc dobře. Prodejci budou asi zkoušet různé praktiky a je na nás, abychom se nenechali odbývat. Požadujme kvalitu a buďme všímaví. Věřte, že i za hranicemi mají podobné problémy. Ve zmiňované Francii prodejci klamou úplně stejně jako ti naši. Za francouzské označují ovoce i zeleninu z jiných zemí jak v supermarketech, tak na trzích. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zpět


Webing.cz - webhosting, webdesign Infotip.cz - informaèní a vyhledávací server
Copyright © 2014 - 2020 RAK PA